Laden..

Aan het stomen van eten zitten veel voordelen. Waterdeeltjes verspreiden warme lucht sneller dan luchtdeeltjes waardoor gerechten met stoom sneller en met meer precisie worden bereid dan met hetelucht. Ook wordt hierdoor de smaak vastgehouden en de textuur bewaard. Daarnaast hoeft er geen olie of vet toegevoegd te worden waardoor uw gerecht gezonder is uit een oven met stoom. Uiteraard zitten er nog veel meer voordelen aan, bekijk dit heerlijke recept en ervaar het zelf!

Chocolade espresso koekjes uit de stoomoven

Ingrediënten
  • 100 gram zachte boter
  • 70 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • ½ theelepel vanille extract
  • 75 gram bloem
  • 35 gram maiszetmeel
  • 10 gram cacaopoeder
  • 2 eetlepels Baileys (hiervoor kunt u ook Amaretto, Kahlúa of melk gebruiken)
  • 1 zakje espressopoeder van 1,8 gram
  • 2 eetlepels cacao nibs om te bestrooien (Dit zijn krokante stukjes, ongezoete en onbewerkte cacaobonen met een pure chocoladesmaak. Deze zijn tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten te verkrijgen.)
Bereidingswijze

Begin met het mengen van de zachte boter en de poedersuiker tot een crème, doe dit met een spatel of lepel. Voeg hierna vanille, espressopoeder en Baileys, Amaretto, Kahlúa of melk toe en meng dit tot een geheel. Zeef vervolgens de bloem, maiszetmeel en cacao boven het eerder gemengde en roer dit kort door tot een beslag.

Doe het gehele beslag in een spuitzak met een kartelmond van één cm doorsnee. Spuit hieruit ongeveer 24 platte spiraaltjes met een diameter van 4 á 5cm op een bakplaat met bakpapier. Houd de spuitzak kort op de bakplaat zodat het beslag niet te dik opgespoten wordt.  Zorg dat de koekjes niet te dicht bij elkaar liggen, ze worden namelijk nog groter. Bestrooi daarna de koekjes met een aantal cacao nibs, hiermee creëert u een heerlijke smaak en een lekkere uitstraling.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten lang in het midden van een voorverwarmde oven met stoom op 160 graden (mini hetelucht-functie). Hierbij is de juiste tijd afhankelijk van de dikte van de koekjes. Door het gebruik van een oven met stoom en dus de toevoer van stoom worden de koekjes nóg krokanter. Laat de koekjes als ze uit de oven zijn eventueel nog een paar minuten op de bakplaat liggen zodat ze harder worden van binnen. Leg ze vervolgens op een rooster waar ze helemaal kunnen afkoelen. Eet smakelijk!

Bron: Siemens